میشائیل موراشکو، وزیر بهداشت روسیه میگوید که تاثیرگذاری واکسن «اسپوتنیک وی» بر سویه دلتای کووید۱۹، حدود ۸۳ درصد است؛ این میزان کمتر از سطحی است که تاکنون تصور میشد.
یک سال پیش وقتی جهان منتظر بود تا درمانی برای بیماری مرموز کووید۱۹ پیدا شود، روسیه با واکسن «اسپوتنیک وی» به این انتظار پایان بخشید. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه دقیقا یک سال قبل، روز ۱۱ اوت خبر داد که اولین واکسن کووید۱۹ در جهان تولید این کشور است.
حالا هرچند روسیه تولید این واکسن را از موفقیتهای خود میداند، بسیاری به آن به دیده شک و تردید مینگرند و اطلاعاتی درباره عوارض جانبی آن در دست نیست. پژوهشو تحقیق نیز درباره این مسئله متوقف شده است.
واکسن «اسپوتنیک وی» در حال حاضر در ۶۹ کشور جهان مورد استفاده قرار میگیرد؛ از جمله در کشورهای سابق اتحاد جماهیر شوروی، کشورهای آمریکای جنوبی، ترکیه، ایران و هند. اما روسیه میخواهد در بازار اروپا نیز برای خود جایی باز کند. «آژانس فراوردههای دارویی اروپا» (EMA) از اوایل ماه مارس امسال تست و ارزیابی این واکسن را شروع کرده اما صدور مجوز رسمی برای پخش این واکسن از سوی کمیسیون اروپا در گام بعدی قرار دارد.
اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا گفته است: «تولید کننده این واکسن تاکنون نتوانسته اطلاعات کافی و معتبر را برای تایید امنیت آن ارائه کند». هر چند هنوز چراغ سبزی از سوی کمیسیون اروپا دیده نشده، مجارستان و اسلواکی، تزریق این واکسن را شروع کردهاند.
در روسیه هم هنوز شمار اندکی از مردم به این واکسن اعتماد دارند. در حال حاضر فقط یک پنجم جمعیت روسیه کاملا واکسینه شدهاند. از این شمار، عدهای هم بر خلاف میل خود و با فشار نهادهای دولتی حاضر شدند واکسن بزنند. مارینا کارمند دانشگاه یکی از این افراد است. او میگوید: «من واکسن زدم چون اداره دو گزینه را گذاشته بود: یا واکسن بزنم یا به مرخصی بدون حقوق بروم. چاره دیگری نبود».
موسکاورین اوگنیا، یک شهروند ۳۰ ساله روسیه میگوید که او به «واکسن اسپوتنیک وی اعتماد ندارد». او میگوید: «اگر بخواهم واکسن بزنم، اسپوتنیک قابل اطمینان نیست. این که چه عوارض جانبی میتواند در آینده بر سلامت من داشته باشد، هنوز مشخص نیست».
کارشناسان روس هم میگویند که به سختی میتوان در کوتاه مدت، درباره تاثیرگذاری و امنیت این واکسن سخن گفت. چند ماه پس از تایید این واکسن، مجله تخصصی مشهور «لانست» اثربخشی واکسن اسپوتنیک وی را «بسیار بالا» و بیش از ۹۰ درصد عنوان کرد.
حالا وزیر بهداشت روسیه اعلام کرده است که اثربخشی واکسن «اسپوتنیک وی» کمتر از میزانی است که قبلا اعلام شده بود. در ماه ژوئن، مقامات روسیه گفته بودند که میزان تاثیرگذاری این واکسن بر سویه دلتا ۹۰ درصد است اما طی دو ماه گذشته میزان ابتلا به کووید۱۹ در روسیه افزایش داشته است.
https://www.dw.com/fa-ir/اثرگذاری-واکسن-اسپوتنیک-وی-بر-سویه-دلتا-۸۳-درصد-است/a-58831011